Een lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je mogelijk een waterleiding geraakt bij werkzaamheden. Hierdoor ontsnapt het water op de beschadigde plek uit de leiding. Een lekkage kan echter ook ontstaan bij een verkeerd aangesloten of versleten koppeling op uw afvoer. Vaak wordt een lek ontdekt aan de hand van een plas(je) water. Bij een lekkage, staat er namelijk vaak water rond een sanitaire voorziening of in de buurt van een waterleiding. Dit is echter niet altijd het geval. Vermoed je dat er sprake is van een lekkage, maar kun je de bron niet vinden? Wij vertellen je hieronder hoe je een lekkage opspoort.
Zoek naar vochtplekken
Onzichtbare lekkages veroorzaken vaak (veel) meer schade dan zichtbare lekkages. Het gaat soms maar om een klein lek, maar het probleem is dat het lek niet snel ontdekt wordt. Hierdoor kan er gedurende lange tijd water ontsnappen uit het leidingwerk. Merk je bijvoorbeeld dat het water met minder druk uit de kraan stroomt? Dan kan er sprake zijn van een (onzichtbare) lekkage. Kijk in dat geval niet alleen naar plassen water, maar speur ook naar vochtplekken. Deze plekken ontstaan vaak op plafonds en muren en duiden vaak op een lekkage. Heb je een vochtplek ontdekt? Dan doe je er goed aan een loodgieter in te schakelen.
Speciale apparatuur om lekkage te vinden
Indien er een vochtplek aanwezig is, moet de bron van het lek nog opgespoord worden. Dit kun je doen door zelf te gaan hakken en breken. Je weet echter niet precies waar je moet beginnen. Daarom doe je er goed aan een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter is namelijk gespecialiseerd in lekdetectie. Met behulp van speciale apparatuur kan hij de bron van een lekkage tot op de millimeter nauwkeurig bepalen. Om het lek te repareren hoeft er dus maar een betrekkelijk klein deel uit uw muur of plafond gebroken te worden. Zijn er geen vochtplekken aanwezig? Dan kan er nog steeds sprake zijn van een lekkage. Lukt het je niet om de bron te vinden? Dan kan een loodgieter jou eveneens uit de brand helpen.