Help, mijn wc blijft doorlopen!

WC blijft doorlopen
Nieuws
[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kke228cf’ admin_preview_bg=”]

Help, mijn wc blijft doorlopen!

Soms blijft het water in de wc doorlopen. Als de wc blijft doorlopen, levert dit vaak irritaties op. Het geluid is vervelend, het kost veel drinkwater en is het niet fijn voor de waterrekening. In dit artikel leest u waar het probleem kan liggen en wat u kunt doen.

Uitzoeken waar het probleem ligt

Als het probleem nog niet verholpen is na het schoonmaken, moet er verder gezocht worden naar het probleem. Hiervoor moet het water eerst afgesloten worden. Dit kan door de stopkraan van de wc of de hoofdkraan dicht te draaien. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Het water blijft stromen. In dit geval is de oorzaak van het doorlopen van de wc waarschijnlijk het bodemventiel of de bodemklep. Deze sluiten dan niet goed meer af. Dit kan komen door slijtage.
  • De wc stopt met doorstromen. In dit geval ligt het probleem bij de vlotter of het vlotterkraantje. Dit kan komen doordat de vlotter niet goed is afgesteld, of omdat de vlotterkraan kapot is.

Als de vlotter verkeerd afgesteld staat, kan dit vrij eenvoudig aangepast worden. Nieuwere wc’s hebben vaak een stelschroef. Door deze stelschroef iets strakker of juist losser te draaien wordt bepaald wanneer de watertoevoer start en weer stopt. Experimenteer hiermee totdat de afstelling juist is, zodat er voldoende stuwkracht is. Wanneer het toilet al wat ouder is, kan er een messing bal aanwezig zijn in plaats van een stelschroef. In dit geval wordt de vlotter afgesteld door het uiteinde van de stang met de bal omhoog te buigen.

In de bodemklep en in het vlotterkraantje zitten rubberen ringen. Deze rubberen ringen kunnen slijten of zelfs kapotgaan. Controleer of dit het geval is en vervang ze indien nodig. De rubberen ringen zijn bij veel bouwmarkten verkrijgbaar en relatief makkelijk te vervangen. Ook kunnen er gaten in het membraan zitten. Deze moet dan ook worden vervangen.

Problemen met de vlotter

De vlotter is belangrijk voor het doorspoelen van de wc. De vlotter is een onderdeel dat vastzit aan de vlotterkraan. Deze reguleert het water dat vanuit de watertank in de wc loopt. Als het waterniveau daalt, zakt ook de vlotter. Het water loopt dan de tank in. Wanneer de vlotter weer omhooggaat, stopt de toevoer van water ook. Als er hier iets misgaat, kan het dat de wc door blijft lopen. Het kan echter ook aan andere onderdelen liggen, bijvoorbeeld het bodemventiel of het membraan. In deze gevallen betekend het vaak dat er iets vervangen moet worden door bijvoorbeeld slijtage. In het ergste geval moet heel het spoelmechanisme of het vlottersysteem vervangen worden.

Schoonmaken

Wc blijft doorlopen

Soms is het probleem heel makkelijk te verhelpen door schoon te maken. Kalkaanslag is een veel voorkomend probleem en kan ervoor zorgen dat het water niet goed meer gereguleerd kan worden. Vuil kan ervoor zorgen dat de vlotter blijft hangen, waardoor de watertoevoer niet meer stopt. Afsluitingen en andere functies kunnen worden belemmerd. Door ontkalkingsmiddel of schoonmaakazijn te gebruiken wordt de kalk opgelost. Bij het gebruik van schoonmaakazijn moet dit een nachtje staan. Na een paar keer goed doorspoelen is alles schoon. Bij het gebruik van ontkalkingsmiddel staat de gebruiksaanwijzing op de fles. Mocht dit niet geholpen hebben, dan is het een optie om het binnenwerk uit de spoelbak te halen. Deze kan dan apart nog gereinigd worden met lauw water of groene zeep. Zorg wel dat het water wordt afgesloten voordat het binnenwerk wordt verwijderd.

Het vervangen van het spoelmechanisme of het vlottersysteem

Als het probleem na alle bovenstaande stappen nog steeds niet verholpen is, moet het hele spoelmechanisme of het vlottersysteem vervangen worden. Het spoelmechanisme of vlottersysteem vervangen is vaak een betere optie dan repareren, omdat het qua kosten niet veel scheelt. In dit geval is het verstandig een professionele loodgieter te bellen, dit is namelijk geen eenvoudige klus. Het is wel mogelijk om het zelf te doen, maar een loodgieter kan eventueel nog andere redenen voor het blijven doorlopen van de wc vinden.

Een ingebouwd toilet

Bij een ingebouwd toilet kunnen dezelfde stappen ondernomen worden om te kijken wat het probleem is. Bij een ingebouwd toilet is het echter een stuk moeilijker om alles te controleren, aangezien de toegang tot het reservoir veel beperkter is. Het reservoir is dan in de muur gebouwd, waardoor er eerst tegels weggehaald moeten worden. Met een beetje geluk kan het reservoir via de drukknop worden bekeken, maar dit is niet altijd het geval.

Hulp nodig?

Blijft uw WC doorlopen en hebt u het probleem niet kunnen vinden? Dan kunt u het beste een erkende loodgieter inschakelen om het probleem op te lossen. De Loodgieters Almere staan voor u klaar om u te helpen.
[/av_textblock]

Waarom kiest u voor ons?

Betrouwbaar loodgietersbedrijf
Ook bij spoedgevallen
Gericht op service
Direct ter plaatse

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button