Winterse problemen in huis

Je waterleidingen zijn bevroren. Even een paar dingen waar je goed op moet letten. Kachel aangesloten en föhn in de aanslag? Zet dan alle kranen die aan de bevroren leiding zitten open. Denk eraan dat je op sommige plekken een emmer of iets dergelijks onder de kraan zal moeten zetten.

Controleren

Als de leidingen weer ontdooit zijn kun je de kachel uitzetten en de rest opruimen. Draai alle kranen dicht en vervolgens de hoofdkraan voorzichtig weer open. Nu is het zaak te controleren of je geen lekkage hebt opgelopen. Het zou namelijk kunnen, dat een leiding kapot is gegaan vanwege de vorst. Als het goed is blijft je watermeter stil staan. Als dat het geval is, heb je geen lekkage.

Lekkage en loodgieter

In het geval je wel een lek hebt opgelopen in een van de waterleidingen, dan zal je een loodgieter in moeten schakelen. Zij kunnen overigens ook de waterleidingen voor je ontdooien op een veilige manier. Dat kan handig zijn om te weten, wanneer je zelf niet zo handig bent op dit gebied. Tot slot is het slim om bij schade aan de waterleidingen even te informeren of je daar misschien voor bent verzekerd. Dat kan je weer wat kosten besparen. Tot slot is het handig om te proberen deze problemen in het vervolg te voorkomen. Ook daar kan de loodgieter je bij helpen. Laat je bijvoorbeeld eens goed informeren over de mogelijkheden van het isoleren van je waterleidingen.