Zijn er ook nadelen verbonden aan vloerverwarming?

Het lijkt alsof tegenwoordig iedereen vloerverwarming wil. Dat is enigszins te begrijpen, gezien de enorme voordelen die vloerverwarming met zich mee brengt. Toch is vloerverwarming ook weer niet alles en heeft het ook zo zijn specifieke nadelen die je bij andere vormen van verwarming niet of nauwelijks vindt. Het is tijd voor een neutraal artikel over de voor- en nadelen van vloerverwarming. We zullen die hieronder op een rijtje zetten.

Meer ruimte, maar toch minder

Wanneer u kiest voor vloerverwarming, gaat u er op het eerste gezicht flink op vooruit qua hoeveelheid beschikbare ruimte. U hebt immers geen last meer van radiatoren in de woonkamer. De hele vloer is immers een grote radiator geworden.

Houd er echter wel rekening mee dat de vloerverwarming wel zijn warmte aan de lucht moet kunnen afstaan om goed te kunnen werken. Een richtlijn is dan ook dat veertig procent van de oppervlakte van de complete vloer vrij moet blijven. U hebt dus wel meer ruimte bij het aanleggen van vloerverwarming, maar houd er wel rekening mee dat u beter niet al die ruimte kunt benutten. Het voordeel daarvan is weer wel dat uw kamers er veel ruimtelijker uit gaan zien.

Energie besparen

Wanneer u kiest voor radiatoren, wordt de warmte zeer slecht in de ruimte verspreid. De radiatoren worden zelf loeiheet, maar de lucht in de kamer zal pas opwarmen wanneer er beweging in de lucht is. Is die beweging er niet, dan wordt enkel de lucht rondom de radiator warm. Het gevolg hiervan is dat u aanzienlijk meer moet stoken alvorens het overal in de kamer behaaglijk is. En dan nog is de temperatuur in de kamer zeer inconsistent; het zal op de ene plek veel warmer zijn dan op de andere plek.

Bij vloerverwarming heeft u van dit probleem geen last. De lucht wordt gelijkmatig opgewarmd waardoor u minder hoeft te stoken en een energiebesparing tot wel vijftien procent gerealiseerd kan worden.